16. nov. 2011

Eksperterne siger:

For:
"Ifølge Franklin er en stemmeret som 18-årig i virkeligheden det dårligste tidspunkt at få den på, for da har mange netop brudt ud af familien, er påbegyndt en uddannelse i en anden by, er flyttet hjemmefra for at arbejde osv. Mange er allermest ’atomiseret’ som netop 18-19-årige. Påvirkningen fra familie, skole og tidligere kammerater i retning af, at man bør stemme, er ringe. Samtidig er der ikke opbygget nye kontakter, som kan erstatte de gamles demokratiske pres. Franklins anbefaling er derfor, at man nedsætter valgretsalderen til 15 år. (...) Her er man påvirkelig for livslange normer, og det skal udnyttes. Det kunne være i form af en valgretsalder på 15 år, som Franklin foreslår"
Imod:
Unge skal ikke være med til at træffe komplicerede politiske afgørelser, for de kan ikke overskue konsekvenserne. Politiske beslutninger kan kvalificeres, uden at flere unge får stemmeret.
Unge ved mindre om politik end voksne vælgere. Ifølge undersøgelser føler nogle unge, at de ikke ved nok til at kunne stemme.
Selvom 16-årige måske er mere modne end unge var for 30 år siden, så har de fleste for lidt livserfaring til at kunne stemme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar